Social Recruitment.

Dit Moet Jij Weten In 2023

Of je nu junior of senior functies wilt invullen, timemanagement is altijd een uitdaging. We zijn constant op zoek naar manieren om efficiënter en effectiever te werken tussen alle bedrijvigheid door. 

Interessant genoeg hebben we ontdekt dat:

  • Er in Nederland ruim 120 vacaturesites zijn en slechts 5 relevante social mediakanalen
  • 92% van de kandidaten bemiddeld willen worden door Recruiters waarvan zij ‘het gevoel’ hebben dat deze de uitdagingen van de kandidaat kent.
  • En 72% van de kandidaten en opdrachtgevers zich laten beïnvloeden door social media.

Wanneer jij dus op zoek gaat naar talent en die efficiëntieslag. Wellicht is het dan juist handig als je een sterk Social Recruitment Strategie hebt. En daar lees je hier meer over.

Wist-je-datjes overslaan? skip the line! klik hier voor meer tips en strategie opbouw

Disclaimer: ik heb deze post bijgewerkt met nieuw inzichten en leringen uit mijn trainingen, met tips en feedback van de deelnemers. Zodat jij niet in fouten loopt van anderen, maar de concurrentie voor blijft in de ‘war of talent’ en alles  te weten komt Social Recruitment!
 • Wat is Social Recruitment?

  Social recruitment is het proces van het adverteren van vacatures, het werven van kandidaten en het in contact komen met potentieel talent via sociale mediaplatforms. Het wordt ook wel social hiring or social media recruiting genoemd.

  Volgens een studie van CareerArc uit 2021 gaf 92% van de werkgevers aan dat ze Social Media gebruiken om talent te vinden. Dit maakt dat voor veel organisatie de Social Media nu dè beste opties is om talent te vinden verbinden maar ook te ‘nurturen’ (lees: onderhouden)

  Social recruitment heeft voor hen ook de voorkeur boven advertenties, referalls van werknemers en zelfs boven vacaturesites!

Social Recruitment, is een Hype

Natuurlijk heb je gelijk. Dat had je ook bij de GSM en internet. Dit alles was een hype en het waaide ook over. 

Niet echt hè?

Persoonlijk denk ik dat Social media steeds belangrijker gaat worden simpelweg omdat Social media nooit meer zal verdwijnen. De vorm hiervan zal wel veranderen.

Maar als je bedoelt dat jullie het geprobeerd hebben, maar het kwam niet van de grond. Dat kan!

Ik kom veel bij bedrijven die posten poster- , billboardmateriaal en vacatures als content op social media plaatsen, maar heb je het dan echt geprobeerd?

De interactie op dit soort content is vaak erg laag. Simpelweg omdat het transactionele content is en niet verbindend werkt.

Persoonlijke content genereert 561% meer bereik èn het netwerk van een organisatie is het cumulatief van de medewerkers.

Organisaties moeten begrijpen dat als medewerkers zich in de content herkennen en interactie aangaan, er een grote kans is op viral content met gratis organisch bereik. Post daarom persoonlijke content waarop jijzelf, medewerker en je relaties wel zouden reageren.

  •  

  Social Recruitment is een dialoog en geen monoloog. Sommige organisaties begrijpen niet dat Social media meer weg heeft van een telefoongesprek dan luisteren naar de radio. -Lesley van Opstal

   

 • Social Recruitment Statistieken

  Social Recruitment kan jouw bedrijf helpen bij het identificeren, bereiken en aannemen van ambitieuze kandidaten, mits dit op de juiste manier uitgevoerd wordt. De volgende statistieken tonen aan dat een stevige Social Recruitment Strategie in 2023 een must-have is voor elke organisatie:

  • 86% van de werkzoekenden gebruikt sociale media voor het zoeken naar een baan
  • 35% van de respondenten is via sociale media op de hoogte van nieuwe vacatures
  • 83% van de jongeren zoekt naar nieuwe banen via sociale media
  • 71% van de hiring managers gebruikt sociale media voor het screenen van sollicitanten (mag niet, gebeurt toch)
  • 40 miljoen mensen zoeken wekelijks naar banen via LinkedIn
  • 78% van de recruiters verwacht dat het gebruik van sociale media voor het vinden van kandidaten zal toenemen
  • 80% van de werkgevers zegt dat Social Recruitment hen heeft geholpen bij het identificeren van passieve prospects
  • 70% van de hiring managers gunt (of niet) kandidaten een baan op basis van sociale media
  • 84% van de bedrijven gebruikt momenteel sociale media voor werving. Na Covid heeft Social Recruitment een enorme boost gekregen.

  Kortom, het opbouwen van een community op de 5 social mediakanalen is effectiever dan het afstruinen naar kandidaten op 120 vacaturesites.

  •  

  We leven in een tijd waarin we sociale media als hulpmiddel kunnen gebruiken om meer business te genereren. -Lesley van Opstal

   

 • Social Recruitment Vs Traditionele Sourcing?

  Traditionele wervingsmethodes werken nog altijd, mits zij pro-actief en outreachend zijn.

  De post ’n pray strategie heb ik nooit in geloofd, maar ik zie dit nog altijd gebeuren. ( post ’n pray: Het online plaatsen van een vacature en wachten op reacties van kandidaten)

  Social Recruitment is effectiever in termen van het genereren van bereik en kostenbesparing. Je hoeft niet te betalen op basis van kosten per klik of voor viess (wat enorm kan oplopen)

  In plaats daarvan hoef jij je alleen maar te concentreren op het onder de aandacht brengen van de juiste mensen door middel van krachtige strategie..

Bouw jouw

Social Recruitment Strategie in 8 stappen!

Ben je klaar om samen te bouwen aan een strategie? Ik heb hier een opsomming van de eerste 8 stappen al uitgeschreven, jij hoeft het alleen maar in te vullen!

Bij het stellen van doelstellingen voor jouw Social Recruitment strategie is het belangrijk ervoor te zorgen dat deze specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en tijdgebonden (SMART) zijn. Dit zal je helpen de voortgang bij te houden, gebieden voor verbetering te identificeren en indien nodig jouw strategie aan te passen.

 • Denk aan doelenstellingen als:

    • Candidate Engagement: % groei in Likes, Shares en reacties
    • Concrete Groei Talentenpool:

     Bouw aan een talentenpool van potentiële kandidaten. Zelf hanteer ik hier een 5x 5 strategie in 5 nieuwe prospects x 5 dagen is 1200 per jaar

    • Vergroot je Brand Awareness: Hoeveel volgers komen er maandelijks bij?

Het opstellen van een ICP (Ideal Candidate Profile) is een belangrijk onderdeel van het wervingsproces. Het helpt om een beter beeld te krijgen van het soort kandidaat dat je zoekt en om gerichter te sourchen. Zo kunt je dus betere kandidaten vinden die passen bij de functie en het bedrijf.

Identificeer het type kandidaat: Op basis van de functievereisten en bedrijfscultuur kunt u het type kandidaat identificeren dat het beste verleden bij de functie en het bedrijf.

Maak een persona: Maak een gedetailleerde persona van de ideale kandidaat, inclusief demografische gegevens, professionele ervaring, vaardigheden, opleiding en persoonlijke eigenschappen.

Kijk niet tegen ze op, maar kijk wat ze doen, waar ze doen en hoe ze doen.

Laat je inspireren

 1. Bepaal uw employer value proposition (EVP): Definieer wat jouw organisatie uniek maakt als werkgever en creëer een EVP die aansluit bij de behoeften en waarden van uw medewerkers.
 2. Investeer in medewerkers: Zorg voor een positieve werkomgeving en investeer in de ontwikkeling en groei van uw medewerkers. Dit zal helpen om het engagement en de betrokkenheid van uw medewerkers te vergroten.
 3. Laat medewerkers spreken: Moedig medewerkers aan om hun ervaringen en perspectieven te delen op sociale media en review sites. Dit zal helpen om uw employer brand te versterken en potentiële kandidaten aan te trekken.
 4. Organiseer interne evenementen: Organiseer regelmatig interne evenementen om de teamgeest te versterken en uw medewerkers te betrekken bij het bedrijf. Dit kan variëren van informele bijeenkomsten tot teambuildingactiviteiten en bedrijfsfeesten.
 5. Wees transparant en eerlijk: Wees open en eerlijk over uw organisatiecultuur en de verwachtingen die u heeft van uw medewerkers. Dit zal helpen om vertrouwen op te bouwen en uw employer brand te versterken.
 6. Zorg voor een interne website (intranet) waar deelbare, leuke content gedeeld wordt, waarbij je niet al te veel moeite moet doen om deze zelf te delen

Om te bepalen welk social media kanaal het beste is om kandidaten te vinden, is het belangrijk om te weten wat voor soort kandidaten je zoekt en op welke manier jj jouw berichten wilt verspreiden. Hieronder zijn enkele algemene richtlijnen die je kunnen helpen bij het bepalen van welke social media kanalen het meest geschikt zijn voor uw doeleinden:

Het grootste verschil in platformen zit voor al in de cultuur op zo’n platform

 1. LinkedIn: LinkedIn is het belangrijkste sociale netwerk voor professionele doeleinden en is een uitstekende plek om kandidaten te vinden voor zakelijke en managementposities. (Cultuur: Zakelijke, bereid tot inhoudelijke discussie)
 2. Facebook: Facebook is het grootste sociale netwerk ter wereld en is geschikt voor het vinden van een breed scala aan kandidaten. Het is hier makkelijk om relevante content te delen in relevante groepen en communities (ze bestaan immers al). Facebook is vooral geschikt voor het vinden van kandidaten voor creatieve en sociale functies.
 3. Twitter: Twitter is een snel en dynamisch platform waarop u vacatures en nieuws over uw bedrijf kunt delen. Twitter is vooral geschikt voor het vinden van kandidaten voor technische en marketingfuncties.
 4. Instagram: Instagram is vooral geschikt voor het vinden van kandidaten voor creatieve functies. Je kan afbeeldingen en video’s delen die de cultuur en waarden van het bedrijf laten zien en potentiële kandidaten aantrekken.
 5. TikTok: het meest ondergewaardeerd, maar de sterkst stijgende groep aan gebruikers is 19 t/m 29. TikTok is een relatief nieuw platform, geeft dus veel gratis bereik weg en wordt nu al ingezet als nieuwe zoekmachine. Dus ga niet dansen, maar deel wist-je-datjes 😉
 1. Creëer een duidelijk doel en strategie: bepaal waarom je het programma wilt starten en wat je ermee wilt bereiken. Bedenk vervolgens een strategie om deze doelen te bereiken.
 2. Bied training en ondersteuning: geef je medewerkers de tools en kennis die ze nodig hebben om effectief te zijn in het delen van content. Bied bijvoorbeeld trainingen over social media-gebruik en beheer een centraal platform voor het delen van content.
 3. Creëer aantrekkelijke content: zorg ervoor dat de content die je wilt delen interessant en relevant is voor je doelgroep. Gebruik visuele content, zoals afbeeldingen en video’s, om de aandacht van je publiek te trekken.
 4. Moedig deelname aan: motiveer je medewerkers om deel te nemen door hen te laten zien hoe hun deelname bijdraagt aan het succes van het programma. Creëer een competitief element door bijvoorbeeld prijzen uit te reiken aan de meest actieve deelnemers.

Bied training en ondersteuning: geef je medewerkers de tools en kennis die ze nodig hebben om effectief te zijn in het delen van content en deze te converteren. 

 1. Meet: Begin met het meten van de prestaties van je content en recruitment inspanningen op social media. Gebruik tools zoals Google Analytics of social media analytics om te zien welke berichten het meest betrokkenheid genereren en welke bijdragen aan het aantrekken van de meeste sollicitanten.
 2. Optimaliseer: Analyseer de meetgegevens om te zien welke content en recruitmentinspanningen het meest effectief zijn. Pas je strategie aan en experimenteer met verschillende soorten content en berichten om te zien wat het beste werkt voor jouw doelgroep.
 3. Herhaal: Blijf de strategieën gebruiken die goed werken en blijf de prestaties meten om ervoor te zorgen dat ze nog steeds effectief zijn. Gebruik de feedback van sollicitanten en medewerkers om de strategieën te verbeteren en verfijn deze voortdurend.
 4. Recycle: Je hoeft niet elke keer nieuwe content te maken. Hergebruik oude content en geef deze een nieuwe draai om nieuwe sollicitanten aan te trekken. Pas de boodschap aan en plaats deze opnieuw op sociale media of op andere platforms. Disney doet het al jaren 😉

Klaar voor Social Recruitment?

Breng de bedrijfscultuur onder de aandacht, bereik een bredere talentenpool en kom in contact met jouw ideale kandidaten met Social Recruitment. Nu het personeelsbestand steeds meer wordt gedomineerd door Gen Z en Millennials, kunnen recruiters het zich niet permitteren sociale media te negeren. 

Jouw Ideale kandidaten zitten op sociale media, jij dus ook.

SOCIAL SELLING I SOCIAL RECRUITMENT & LinkedIn in België en NL

Lesley van Opstal

Dank voor je bezoek. Laat even een berichtje achter als je vragen niet beantwoord zijn. Let's connect on the socials of bel..

Telefoon: 06 44 77 02 25 E-mail: info@lesleyvanopstal.nl

Welkom.